Omdat dit type wapen wel niet echt past binnen de standaard opstellingsmogelijkheden van mitrailleurs binnen de bunkerlinie (lees verderop), diende om het te kunnen gebruiken binnen de bestaande bunkers, overgegaan te worden tot een alternatieve opstelling. Zie hiervoor deze link.
Zoals u binnen het relaas van het verloop van de 18-daagse veldtocht aan het bruggenhoofd kunt lezen, was er bij het opstellen van de Belgische troepen aan de bunkerlinie al massaal gebrek aan voldoende beschikbare mitrailleurs. Dit was een gevolg van het voortdurend terugtrekken onder de Duitse druk van de Belgische troepen, met massaal verlies en achterlaten van wapentuig tot gevolg. Ze moeten dus zeker ook gebruikt zijn om bunkers te bezetten. Of iedere gebruiker ook specifiek wist hoe dit dan eigenlijk effectief kon, valt nog moeilijk na te gaan.
In elk geval zijn ze met zekerheid gebruikt. Zoals u in het relaas van de slag zelfs meermaals kunt lezen zijn er zelfs Duitse gerecupereerde automatische wapens opgesteld geweest in de bunkers achter de schietgaten (inclusief bijhorend gebruik van de Duitse munitie omdat deze zeker niet conform was met de Belgische). Deze zullen zeker ook niet op de standaard voorziene wijzes gebruikt geweest zijn.
In geschriften vindt men soms het verschil tussen zware mitrailleurs (MI) en mitrailleurgeweren (FM = Fusil Mitrailleur). Het verschil zit hem in het feit dat de zware mitrailleurs werden voorzien van hun munitie door middel van kogelbanden. De lichtere mitrailleurs of mitrailleurgeweren werden geladen met laders met een beperkter aantal kogels.
Helaas klopt deze redenering dus niet voor de zware en lichte Maxim waarbij de lichte Maxim ook nog altijd gevoed kon worden met kogelbanden.
Andere opstelbare wapens dan mitrailleurs op de linie.
18 bunkers van de linie waren daarnaast ook nog eens voorzien voor het opstellen van een mobiel 47mm kanon. Ook deze waren niet standaard voorzien in de desbetreffende bunkers. Nog eens 6 bunkers waren bewapend met een vast opgesteld 47mm kanon. Dit waren de bunkers die men ging omschrijven als "bunkers tegen directe doorbraak". Dit waren de enige wapens die voor de strijd reeds in de bunkers aanwezig waren. Deze bunkers bezaten ook voor de strijd reeds een aanzienlijke voorraad aan munitie voor deze kanonnen. Als laatste waren nog eens 3 bunkers uitgerust om 75mm veldgeschut te kunnen plaatsen. Ook dit was niet standaard in de bunkers aanwezig.
|